İran, Danimarka Büyükelçisini çağırdı
İran, Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırı nedeniyle Danimarka’nın Tahran Büyükelçisi Jesper Vahr’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.
Kenani, dün Kopenhag’daki İran Büyükelçiliği önünde İran asıllı bir Danimarka vatandaşı tarafından gerçekleştirilen Kuran’a yönelik saldırıyı kınadıklarını ifade etti.
Danimarka’nın Tahran Büyükelçisi Vahr’ın Kuran’a yapılan saygısızlık nedeniyle Bakanlığına çağrıldığını kaydeden Kenani, İran’ın bu konudaki tepkisinin kendisine iletildiğini söyledi.
Vahr’ın, ülkesinin bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gösterdiği çabalardan bahsettiğini kaydeden Kenani, “Bu çalışmalar bizim yararımıza ama ülkelerin bu sürecin bir daha yaşanmaması için yapacakları da bizim için önemli.” dedi.
Kuran’a yapılan saygısızlığı “Siyonist bir proje” olarak gördüklerini ifade eden Kenani, bunun bu kabahat ve hakaretlerin yaşandığı ülkelerin hükümetlerinin sorumluluğunu azaltmadığını kaydetti.
ABD’nin Hürmüz Boğazı’na asker gönderme kararı
İranlı sözcü, ABD’nin ticari gemileri korumak için Hürmüz Boğazı’na asker gönderme kararına tepki gösterdi.
Kenani, Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki seyir güvenliğinin İran’ın önceliklerinden biri olduğunu belirtti.
Basra Körfezi’ne kıyısı olan ülkeler arasındaki ortak iş birliği çerçevesinde bölgede güvenliğin sağlanması gerektiğine inandıklarını ifade eden Kenani, yabancı güçlerin varlığının güvenliği tehlikeye attığını iddia etti.
İran, Arash/Durra Gaz Sahası için Kuveyt ile müzakereye hazır
Kenani, Tahran’ın Arash/Durra Gaz Sahası meselesini teknik ve hukuki bir mesele olarak gördüğünü de belirtti.
Ülkesinin bu konuda Kuveyt ile görüşmeye hazır olduğunu vurgulayan Kenani, bu konuyu komşuluk ilişkilerinin yanı sıra teknik ve hukuki çerçevede ilerletmek istediklerini söyledi.
Aras/Durra Gaz Sahası
Basra Körfezi’nde yer alan ve 1967 yılında keşfedilen Arash/Durra Gaz Sahası, İran ile Kuveyt arasında yıllardır sorun yaratmaktadır. Gaz sahasının İran tarafındaki kısmına “Arash”, Kuveyt tarafındaki kısmına ise “Durra” adı verilir.
Suudi Arabistan ve Kuveyt, Mart 2022’de Durra Gaz Sahasını geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.
İran ise söz konusu anlaşmanın “hukuksuz” olduğunu savunarak bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını açıkladı.
Kuveyt, İran’ı 3 Temmuz’da bölgedeki denizin sonunun belirlenmesi için müzakereye çağırırken, Tahran yönetimi konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Kuveyt Petrol Bakanı Saad el-Barak 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Kuveyt, İran sınırının çizilmesini beklemeden Durra Gaz Sahası’nda arama ve üretim faaliyetlerine başlayacak.”
Son olarak Kuveyt ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, söz konusu bölgenin zenginliklerinin kullanım haklarının tamamen iki ülkeye ait olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri uyarınca, Kuveyt ve Suudi Arabistan, İran’a bölünmüş bölgenin doğu sınırını müzakere etme çağrılarını yineliyor” denildi. ifadeler yer aldı.