Ekonomi

Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı toprakla buluşuyor

Çiftçi tarafından ‘ak altın’ olarak adlandırılan ve dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Taşköprü sarımsağının ekimi başladı. Daha fazla verim alınması için elle ekilen Taşköprü sarımsağının ekiminde bu yıl işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle makine kullanımında artış yaşandı.

Çiftçi tarafından ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan ve dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Taşköprü sarımsağının ekimi devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Taşköprü sarımsağı, 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı. Verimi artırdığı gerekçesiyle klasik yöntemlerle elle ekilen Taşköprü sarımsağının ekiminde işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle bu yıl makine kullanımı yaygınlaştı. Maliyetlerden dolayı üreticiler bu yıl el dikişinin yanı sıra makine dikişi de yapıyor.

“Her derde deva olarak bilinir”

Aliye Güllü, şubat ayının sonundan itibaren ekimlerin başladığını belirterek, “Ben sarımsakla uğraşıyorum. Taşköprü’de yeteri kadar iş bulamıyoruz, herkese iş var, işçi bulamıyoruz, tarla sahipleri de alıyor” dedi. Eleman bulamıyoruz.El dikişi çok güzel.Makine ile diktiğinizde iyi verim alamıyorsunuz ama el ile diktiğinizde çok güzel sonuç alıyorsunuz.Her diktiğiniz şey bitiyor yani herkesin bir “Temmuzda hasadımız başlıyor, hasadını alıyoruz. Temizlemek, kazmak, sökmek var, yani her zaman iş var. Çok şükür iyi çıkarlarımız var” dedi.

“Maliyetlerinden dolayı el dikişinin yanı sıra makine dikişiyle de yapıldı”

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyünde sarımsak üreticisi olan Erdal Yıldırım, “Sarımsak ekiyoruz ve birçok çalışma yapıyoruz. Kastamonu sarımsağımız dünyada bir ilk. Bu illerde Antep ve Hatay da yetiştiriliyor ama zaman zaman aromalarını ölçüyoruz Kastamonu sarımsağının aroması daha yüksek.Geçen sene çok az elle ekim vardı hep makineli ekim vardı.Onda da doğru verim alamıyoruz elin köküne ekiyoruz, makinede rastgele yetişiyor bu yüzden iş çok geç uyanıyor toprak yüzeyine çok çıkıyor taban fiyatımız yok yardımcımız yok çiftçi ekiyor o yok ne olacak bil bakalım bu sene düzelir inşallah.Biz ekime başladık geçen seneye göre biraz daha masraftan sonra bu sene daha az ekim yapılıyor.

“Taşköprü sarımsağının zincir marketlerde yer almasını talep ediyoruz”

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyünde sarımsak üreticisi olan Kemal Yıldırım, “Gördüğünüz gibi burası makineyle dikilen bir sarımsak tarlası. Geçen yıla göre makineli ekim daha fazla. Enflasyon genelde makine ile dikilmektedir.Ekim daha bitmediği için kesin bir durum olmadığı söylenmektedir.Genelde el dikişi yapanlar olsa da bu sene makine geçen seneye göre daha fazla. Tarımdaki dengesizlik nedeniyle bu işi her yıl yapıyoruz.” – KASTAMONU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort